Over winter en potplanten buiten

Hoe laat je de potplanten buiten overwinteren? 

winter potplanten

Zittend op mijn terras, het is 10 augustus als ik dit schrijf , voelt het ondanks de temperatuur toch al een beetje herfstig aan. Af en toe is er een waterig zonnetje en door de wind dwarrelen er al bladeren in het rond. Er was voor de hele dag regen voorspeld, die heeft evenwel Nieuweschans nog niet bereikt.

Ik ben Niels Kaan, en ik werk samen met  Klaartje in het project Klaarje Klus. Klaartje heeft mij gevraagd om de Blog voor september te schrijven en tot mijn grote verbazing heb ik ‘ja’ gezegd. Waarom weet ik eigenlijk niet. Maar nu ik eenmaal begonnen ben, vind ik het best grappig.

Waar zullen we het eens over hebben?

Laat ik eens een onderwerp aansnijden dat heeft iets te maken met de herfst. Klaartje heeft het al over schimmels gehad en wat je er aan zou kunnen doen, dus daar hoef ik het niet meer over te hebben. De tuin en het buiten zitten inspireert mij. Wat denk je van een echt buitenonderwerp: potplanten.

Ik wil je iets vertwinter potplantenellen over hoe Josephine, mijn partner, onze potplanten laat overwinteren. Tot op heden werkt dat prima. De laatste winter was eigenlijk geen winter en alhoewel het hier toch nog een week stevig gesneeuwd heeft, was het in de rest van Nederland behoorlijk warm. Maar omdat het verloop van een winter niet is te voorspellen, is het verstandig goed voor je potplanten te zorgen. Tenminste als je ze volgende zomer weer gewoon in je tuin wilt zetten. Anders gooi je ze nu direct weg.

Wij halen onze potten niet naar binnen. Ze krijgen in de tuin een speciaal eigen plekkie. Josephine kiest daarvoor in een hoek van de tuin een beschutte plek, uit de wind maar wel in de zon. Om dat stukje tuin zet ze een afscheiding van gaas of hout, of van wat op dat moment ook maar voor handen is. De oppervlakte van het winterpottenplekje is ruim 1,5 keer de ruimte die nodig is voor het aantal potten dat ze wil laten overwinteren. Vervolgens zet ik de potten en bloembakken binnen de omheining, want dat is best wel zwaar. Maar misschien ben jij een bikkel en doe je het gewoon zelf, want dat kan natuurlijk prima.
Daarna verzamelt Josephine afgevallen boomblad en stopt dat rondom de potten tot het tijdelijke plantenhok vol is. Boombladeren zijn zeer geschikt als isolator tegen wind en vorst. Nu hebben wij 2 bakken die te groot zijn om op deze manier te laten overwinteren, dus die halen we naar binnen. De rest blijft gewoon buiten tussen de boombladeren. Dit hebben we ook voor de strenge winter van 3 en 4 jaar geleden gedaan en al onze potplanten hebben dat prima overleefd.

[metaslider id=1202] [metaslider id=1205]

Watergeven

Het probleem voor overwinterende planten is niet alleen de kou, maar ook de wind speelt voor sommige planten een rol. De boombladeren bieden prima beschutting voor beide beproevingen. Voor de planten is echter tijdens de winter het allerbelangrijkste probleem vocht. Of liever het gebrek aan vocht.
Op het moment dat de grond bevriest, hebben de planten last van vochtgebrek. Ze kunnen dan geen water meer uit de grond halen en gaan dan dood. Daarom geeft Josephine ze ook ’s winters, als de zon op de in bladeren verpakte plantenbakken staat, een beetje water. Niet iedere dag, 1 keer per week is genoeg. Doe dit op het warmste moment van de dag. Dit heeft 2 voordelen: het water kan nog een beetje de grond in trekken en het levert als ijslaagje een bijzonder goede extra isolator. Josephine verzorgt zo ook de vaste planten en ik heb het zelf het afgelopen jaar bij de Bamboe gedaan. Het heeft geholpen. In het voorjaar was hij een stuk groener dan vorig jaar na de winter. Josephine doet dit al een jaar of 5 zo en wij merken dat het echt beter gaat met onze potplanten die buiten overwinteren. Ook handig voor jouw potplanten?

De bladeren moeten tot ongeveer 20 cm boven de hoogste pot.

Heb jij ook een tip voor het buiten overwinteren van potplanten? Geef  dan je reactie in het veld hieronder.

Bewaren

Bewaren

2 Responses to Over winter en potplanten buiten

 1. Annelies van Woudenberg december 14, 2014 at 4:22 pm #

  Ha Klaartje,

  Dank je wel wel voor de geweldige tip over het laten overwinteren van mijn potplanten! Ik heb inmiddels 3 grote hortensia’s binnen een hekje in de tuin gezet. Dat scheelt veel ruimte in de schuur en het ziet er nog leuk uit ook. Op Facebook heb ik foto’s van mijn bladertuin gezet.

  Liefs,

  Annelies

 2. Klaartje Klus december 15, 2014 at 8:18 am #

  Hoi Annelies,

  Wat leuk dat je het gaat proberen, ik weet dat het goed werkt en het is fijn als je zoiets kunt delen.

  op een mooi voorjaar met veel bloemen en planten en, als nog wat wilt weten, je weet me te vinden.

  liefs klaartje

Laat een reactie achter

Onderdeel van de Tomaat