Paddestoelen en schimmel

Schimmels vormen vaak prachtige plaatjes:

schimmel 1padd1    schimmel 6

 

 

 

Met een beetje fatsoenlijke camera kun je er prachtige en spectaculaire foto’s van maken.
Ze vormen ook een schitterend behangontwerp, maar op je behang wil je ze natuurlijk niet.

Ze zijn ontsierend en ook nog eens niet goed voor je gezondheid.

Wat zijn schimmels?

Schimmels zijn levende organismen die bestaan uit draden. Ze voelen zich het lekkerst in een vochtige omgeving. Schimmels vermenigvuldigen zich door het vormen van sporen, die zich verspreiden door de lucht. Zo kunnen ze ook op andere plaatsen gaan groeien. Eigenlijk zie je van de schimmels alleen de sporen. Je kent ze wel van beschimmeld brood. Als je van bepaalde schimmels te veel sporen inademt, kun je er ziek van worden. Bestrijden dus!

Schimmels in je huis:

schimmel 5

 

 

 

 

Met de volgende tips maak je korte metten met je schimmelplaag.

1 – Oorzaak van schimmelvorming aanpakken:

Voordat je begint met poetsen is het handig eerst even stil te staan bij de oorzaak van de schimmel.
Schimmels ontstaan niet zo maar, ze verschijnen op vochtige plaatsen.
Vocht speelt dus altijd een rol, maar waar komt het vandaan? Als je de vochtbron(nen) niet weghaalt, zal de schimmel zeker terugkomen.

 • onvoldoende ventilatie
 • lekkage
 • vochtdoorslag

Kijk dus eerst of er ergens sprake is van lekkage en pak dat eerst aan.

Hoe weet je of je alle vochtproblemen effectief hebt aangepakt?
Dat weet je net echt behalve als er sprake was van lekage, dus wat je kunt doen is meten van de vochtigheidsgraat van het beschimmelde oppervalk.
In het algemeen geldt, dat het vochtgehalte van poreuze materialen zoals bouwplaten minder dan 15 procent dient te zijn.
Dit kun je meten met een handbediende hygrometer (vochtigheidsmeter) die een signaal geeft wanneer er sprake is van te veel vocht.

 vochtmeter

Om de luchtvochtigheid van de lucht binnenshuis te meten bestaan er eveneens hygrometers.
In ideale omstandigheden luchtvochtigheid aan tussen 35 en 55 procent. Baseer je niet op één reeks waarden.
De seizoenen en de temperatuur van je woning, spelen een rol.

Als je eenmaal met vochtproblemen wordt geconfronteerd, dan kunnen die terugkomen. Regelmatig controleren is dus heel belangrijk.

2 – Schimmel zelf aanpakken:

Kun je schimmels zelf behandelen?
Bij schimmels op grote schaal kun je het best een professionele firma inhuren die is gespecialiseerd in dergelijke problemen. Hoe groter de aantasting, hoe groter het risico op blootstelling aan schimmelsporen tijdens het reinigingsproces. Bovendien is het mogelijk dat er uitgebreidere methodes nodig zijn om schade aan andere delen van het gebouw te voorkomen. Het bedrijf kan je daarbij helpen.
Kleine oppervlakten die aangetast zijn door schimmels daarentegen kan je wel zelf aanpakken.

Aandachtspunten bij het verwijderen van schimmel:

Het is ontzettend belangrijk dat je de schimmelsporen niet uiteendrijft. Droge en donzige groepjes schimmels zijn vaak bedekt met minieme sporen die zich gemakkelijk door de lucht bewegen. Als je droge schimmel verstoort, kan je een schimmelwolk produceren die zich verspreidt door de rest van je woning.
DUS, bevochtigen voor het poetsen

 

Als je mooie snoezelige donzige schimmel wil verwijderen, laat je dan niet misleiden door het uiterlijk hier van, maak de plek dan eerst nat: bevochtig het oppervlak lichtjes met water of beter nog, met ontsmettingsmiddel, bv met een plantenspuit. Dit zal het aantal sporen dat zich door de lucht verspreidt, aanzienlijk verminderen.

Met schimmel aangetaste verwarmings-, ventilatie en airconditioning systemen:
Als je vermoedt dat je verwarming, ventilatie of airco besmet is met schimmels, zet het toestel dan niet aan.
Anders riskeer je dat de schimmel door je huis geblazen wordt. Dit is het werk voor een specialist.

Plafond(tegels):
Bij schimmel op plafondtegels is de hoeveelheid schimmel meestal veel omvangrijker dan wat je op het eerste zicht kunt zien. Ook deze moet je nat maken en als het kan ook aan de achter kant voordat je de tegel verwijdert.
Daarom moet je beide zijden nat maken voor je de plafondtegel verwijdert. Verwijder altijd eerst een niet aangetaste tegel naast een aangetaste tegel. Stop de aangetaste tegels in een plastic zak, die je goed sluit.

3 – Stappenplan voor het verwijderen van schimmel:

– Trek een paar handschoenen aan en draag een gezichtsmasker van goede kwaliteit (N95 of beter), zodat je beschermd bent tegen schimmelsporen, schimmelsporen kunnen erg ongezond zijn.

 • Bevochtig het oppervlak met water of ontsmettingsmiddel.
 • Is het een poreus materiaal? Poreuze materialen zoals plafondtegels en gipsplaten zullen schimmels bevatten die diep doorgedrongen zijn in het oppervlak.
 • Deze moet je dan ook vaker behandelen of vervangen. Verwijder bij gipsplaten ook een onaangetaste rand van 15 centimeter rond de schimmelvlek.
 • Gaat het om een semi poreus materiaal zoals hout of beton? Dan varieert de mate van de doordringing van de schimmel in het materiaal. Soms kan je het reinigen, soms niet.
 • Is het een niet-poreus materiaal, zoals metaal? Niet-poreuze materialen zijn doorgaans alleen aan de oppervlakte aangetast door schimmels waardoor ze gemakkelijk gereinigd kunnen worden.
 • Tapijt is een apart geval: een grondige reiniging kan onmogelijk zijn. Vaak is daarom de gemakkelijkste oplossing het verwijderen en vervangen van het tapijt. Ook hierbij moet je een onaangetaste rand rond de schimmelvlek verwijderen. Dit is bij met stof bedekte meubels meestal ook het geval, al kan een behandeling met een zeer efficiënte stofzuiger met HEPA-filter eveneens een oplossing vormen.
 • Laat het oppervlak nu even drogen.
 • Reinig het oppervlak vervolgens met een gewoon reinigingsmiddel. Verdwijnt de vlek niet zo gemakkelijk? Gebruik dan water met azijn of een ander schimmeldodend middel.
 • Lukt het nog niet? Hardnekkige schimmel verwijder je met een mix van 4 delen water en 1 deel chloor. Houdt er rekening mee dat chloor het materiaal kan bleken.
 • Laat het materiaal goed drogen.

Nu zou het oppervlak schoon, droog en schimmelvrij moeten zijn!

Heb jij serieuze schimmelplekken in je huis, schuur of waar dan ook? Of vind je prachtige paddenstoelen in het bos deze herfst? Maak er een mooie en duidelijke foto van stuur hem naar Klaartje via onderstaande link. Je maakt dan kans op de fotoprijs, de basis cursus, onlineklussen. Wil je mee dingen naar de prijs?, geef je naam en mail adres in onderstaand scherm zodat we je op de hoogte kunnen houden. De wedstrijd sluit op 21 oktober 2014.

Vul onderstaand formulier in en je krijg je bevestiging van deelname toegestuurd en het mail adres waar je de foto’s naar toe moet sturen.

1 Ik houd mij het recht voor om jouw foto te gebruiken voor reclame doel einden, uiteraard onder vermelding van je naam en als je dat wilt met een link er aan naar jouw site.

2 foto’s die je opstuurt,  zijn door jouw gemaakt.

Op jouw gezondheid

Klaartje

Bewaren

Bewaren

Bewaren

One Response to Paddestoelen en schimmel

 1. Niels augustus 27, 2014 at 4:11 am #

  Ik vind dit een heel interessante blog temeer daar ik nogal een vochtige kelder heb met hele mooie culturen op muren. Maar eens uitproberen ik hou je op de hoogte.

Laat een reactie achter

Onderdeel van de Tomaat