Plantenbak van pallets

 In het kader van DiY bijna gratis, hebben we ergens een paar oude pallets opgescharreld.

plantenbak foto recht

Gisteren heb ik alle pallets uit elkaar gehaald. Ik zal jullie laten zien hoe je van deze pallets een leuke plantenbak kunt maken.

pallet plantenbak laag recht

D:

Ik vind plastic plantenpotten eigenlijk niks, hoewel er tegenwoordig ook wel mooie zijn. Die mooie stenen zijn eigenlijk te duur. Dus bedacht ik een manier wat ik kan doen om mooie, goedkope plantenbakken in mijn tuin te krijgen. Ik ga een houten bak maken die om een lelijke pot heen kan en waar ik een vuilniszak in kan doen om de plant in te zetten. Daarvoor heb ik verschillende ontwerpen gemaakt die wil ik graag met je delen. Ben jij ook toe aan nieuwe plantenbakken en wil je er weinig geld aan uitgeven, dan is dit echt iets voor jou.

I:

Na de analyse dat er goedkope, lelijke  plantenpotten zijn en dure mooie, en mijn conclusie dat ik zelf wat ga maken, volgde al snel mijn wens om iets met hout te doen. Hout is relatief goedkoop, makkelijk te bewerken, en het past ook nog eens goed in de tuin. Het is tenslotte een natuurproduct.
Klei gebruiken kan ook. Het is ook een natuurproduct en je kunt er hele mooie dingen van maken. Het valt alleen een beetje buiten het gebied van Klaartje Klus. Maar als er genoeg vraag naar is, kan ik daar in het kader van Do it Yourself wel een keer een workshop tegen aan gooien.

Verder met hout. Je kunt natuurlijk nieuw hout gebruiken om je bak te maken. Ik heb twee oude pallets opgezocht en gesloopt. Het waren hele slechte pallets, dus het wordt een klein plantenbakje. Maar als je een beetje goed zoekt of anders bij een tweedehandsmaterialen winkel gaat shoppen, kun je voldoende goed en goedkoop hout scoren om te maken wat je wilt maken. Onder deze link zitten bedrijven die tweedehands hout en andere materialen verkopen.

Misschien heb je zelf nog wel wat hout liggen. Als je toch gaat zoeken, kijk dan meteen even wat je hebt aan gereedschap en wat je verder nog nodig hebt.
Ik heb hieronder een lijstje gemaakt dat je kunt gebruiken. Je kunt ook de pdf downloaden waar in staat wat je nodig hebt. Er is ook een aantal schetsen met maten die je kunt gebruiken. Als je beslist hebt wat je gaat doen, is het weer tijd om je zelf te stimuleren, want inventariseren is niet echt stimulerend. We willen doen!

Wat heb je nodig:

  • zaag
  • hamer
  • schroevendraaier
  • spijkers en schroeven (allemaal niet te fors, pallethout is geen timmerhout)
  • vuilniszak

V: plantenbak hoog recht

Om jezelf in de actiemodus te krijgen, ga je visualiseren hoe leuk je plantenbak er uit gaat zien. Je visualiseert hem met de planten erin en op de plaats waar je hem neer wilt zetten. Misschien vind je het leuk dit samen met je kinderen te doen. Het schept een sterke band wanneer je samen iets gemaakt hebt en waar je samen trots op kan zijn. Het schept vertrouwen in elkaar en daar heb je later zeker profijt van.
Als je de voorpret hebt gehad en jezelf hebt opgepept is het tijd voor ………………..

A:

Actie!
Normaal gesproken zie je nu een link naar een pdf met maten en bouwtekeningen. De maten bij dit project zijn echter afhankelijk van de lengtes die je uit het afvalhout kunt halen. De randen die ik bij de laatste schets heb gezet zijn voor de sier. Ik heb er de vuilniszak mee vastgezet om snelle verrotting van het hout tegen te gaan.

Hieronder de filmpjes met uitleg voor het maken van een plantenbak van pallethout. (pallet slopen en plantenbak maken)

Als je de plantenbak samen met mij maakt,  help ik je volgende week met verschillende verftechnieken om de bak nog mooier te maken. Schrijf hieronder je reactie en je krijgt een uitnodiging voor het trainingsweekend dat ik samen met mijn team heb ontwikkeld.
Hier nog een toegift:

Bewaren

One Response to Plantenbak van pallets

  1. Marie de Jonge november 18, 2021 at 2:09 pm #

    Wij hebben ook een aantal gebruikte pallets bij huis liggen waar ik graag wat mee zou willen doen! Deze plantenbakken zien er erg leuk uit en ik kan ze ook goed gebruiken voor mijn planten die nu op de grond staan. Wellicht schilder ik ze ook een leuke kleur, zodat mijn terras wat vrolijker wordt.

Laat een reactie achter

Onderdeel van de Tomaat