“Ik moet nodig eens…. . Maar ja, daar heb ik nu net even geen spulletjes voor in huis. En ik heb mijn boormachine uitgeleend, die moet ik ook eens terughalen, anders kan ik straks nog gaan vragen of ik mijn eigen boormachine mag lenen.”
Waarschijnlijk is het niet de eerste keer dat je dat tegen jezelf gezegd heb. Met andere woorden, het is hoog tijd voor een planning!
Ik beloof je dat als je een gedegen planning maakt je klussen een stuk simpeler worden, sneller gaan en beter worden uitgevoerd.
Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je een planning kunt maken. Kom je er niet uit dan kun je hier een hulpplanning bekijken, zoals ik die zelf gebruik bij het klussen.
Hoe maak je een planning?
Het is eigenlijk heel simpel. Je doet je ogen dicht en bedenkt hoe je wil dat het eindresultaat eruit ziet. Of je stelt voor hoe praktisch het zal zijn als die klus die je in gedachten hebt, klaar is. Het eindresultaat dus. Dat zet je haarscherp in je hoofd. Of het er ook precies zo uit gaat zien, is voor het maken van je planning niet eens zo belangrijk. Wanneer je het eindresultaat ingebeeld hebt, heb je voor jezelf ook bepaald hoe belangrijk de klus voor je is. Je kunt dan bedenken wanneer je wilt dat de klus geklaard is.
Stap 1:
Pak je agenda en prik de datum waarop jij absoluut wilt dat het karwei af is, en doe jezelf de belofte dat je dat ook gaat halen. Stel dus een reëel tijdsbestek in. Veranker dit in je hoofd en in je lijf.
Stap 2:
Ga stap voor stap na hoe jij jouw klus gaat uitvoeren en schrijf dit op. Hiermee voorkom je dat je halverwege bent en dan tot de conclusie komt dat je wat vergeten bent.
Wanneer je bijvoorbeeld een lamp wilt ophangen in de bijkeuken, gaat dat mogelijk als volgt:
(wil je het filmpje ontvangen over het ophangen van een lamp? Vul het formulier hier naast in 1 van de 4 sessies laat zien hoe het moet)
“Ik kan er niet bij, maar ik kan niet op een tafel met een stoel erop gaan staan, te gevaarlijk, dus ik heb een trapje nodig.”
De lamp moet ergens aan hangen, dus misschien is het nodig om gaatjes te boren.
Ga je boormachine terughalen en zoek de andere gereedschappen bij elkaar die je nodig hebt om de lamp op te hangen. Bedenk welke maat schroeven en pluggen je nodig hebt. Hier kun je een handleiding vinden om te bepalen voor welke klus je welke schroef, spijker of plug nodig hebt.
De lamp moet aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Dat betekent dat je de klus overdag wilt doen, zodat je de stroom van het net kunt halen en je toch licht genoeg hebt om iets te kunnen zien. Voor meer info hierover, lees mijn blog over veiligheid. Klik hier. Vermoedelijk heb je een schroevendraaier nodig en een kroonsteentje.
Wanneer je dat allemaal bedacht hebt en gepland hebt, ga je aan de slag. Wanneer je het niet stap voor stap doet zoals in het voorbeeld hierboven, dan kom je nog voor het boren tot de ontdekking dat je de schroeven en de pluggen vergeten bent en dat je dus niet weet welke maat boor je nodig hebt.
Het begin was goe
d. De trap staat er, doe nu net alsof je de klus gaat uitvoeren. Loop in gedachten de trap op en bedenk wat je dan nodig hebt: een potlood, pen of stift, om af te tekenen waar je gaat boren, de boormachine met de boor die past bij de maat van je schroeven, pluggen en zo verder. Zo doe je de hele klus van te voren in je hoofd. Je schrijft stap voor stap op wat je nodig hebt, en splitst dat uit in materiaal (bv. schroeven) en gereedschap (boormachine).
Ik doe het zelf ook altijd zo en heb een heel handig formulier ontwikkeld, zodat je nooit meer spullen vergeet én veel makkelijker je klus in kunt plannen. Als je wilt dat ik je dat opstuur, klik hier, en vertel me waar ik het naar toe kan sturen.
Stap 3:
Ga uit de lijst die je gemaakt hebt na wat je in huis hebt en wat er gekocht moet worden. Maak daar weer een lijstje van.
Stap 4:
Bedenk van te voren waar je het een en ander kunt halen.
“De boormachine, lag die nu bij Suus of heeft Chris hem nog?”
Voor materialen en gereedschappen kun je meestal wel bij een bouwmarkt terecht. Soms ben je echt beter af bij een specialist.
Stap 5:
Plan iedere stap in je schema en zet er een datum en een tijd bij. Doe dit ruim. Als je nog nooit eerder een planning hebt gemaakt, kun je niet van jezelf verwachten dat je binnen een maand een joekel van een klus geklaard hebt. Doe het stap voor stap. Het allerbelangrijkste is dat je actie onderneemt en dat er daadwerkelijk iets gebeurt.
Stap 6:
Het aller- allerbelangrijkste: wees niet te hard tegen jezelf en vier een klein feestje zodra je weer een nieuwe taak van je to do-lijst hebt gestreept. Je hebt nog niet eerder een klus gepland, je hebt nog niet eerder een klus gedaan, dus dat je nu daadwerkelijk wel een klus doet, is fantastisch! Mocht het een keer niet lukken, geef niet gelijk op. Probeer het op te lossen door een nieuwe datum te kiezen. Op die manier hou je grip op je planning en neem je jezelf ook serieus.
Tip: wanneer je nieuw gekochte spullen gebruikt, lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing.
Kom je er toch helemaal niet uit, zet je vraag of opmerking in het comment vlak hier onder en je krijgt van mij binnen 24 uur antwoord op je vraag.
Heel veel succes!
Klaartje
Bewaren
No comments yet.