vogel voeren

Heel veel goed bedoelde  plaatsen om vogels te voeren, worden plekken waar vogels aan katten gevoerd worden.

In de winter wanneer de vogels een stuk minder alert zijn omdat ze  honger hebben, is het van belang dat je vogels eten geeft op een voor hun veilige plek. Vogels vormen een trekpleister voor katten en andere rovers , zoals vossen en marters. Dus als je vogels wilt voeren in de winter, dan moet de plek waarop je dat doet aan een aantal eisen voldoen.

Ik ben op zoek gegaan naar een aantal “veilige” voederconstructies voor vogeltjes. Een van de leukste zit onder deze link. Hou er wel rekening mee dat je verf gebruikt die niet schadelijk is voor de vogels en dat je de voederconstructie zo ophangt dat rovers er niet te gemakkelijk bij kunnen. Hierover straks meer. Het liefst gebruik je natuurlijk helemaal geen verf. Het dienblad (zie link) heeft als nadeel dat er geen dakje boven zit. Het eten dat je er op strooit kan daardoor ook ondersneeuwen.

In de cursus voor beginners leer ik je een aantal voerplankjes te maken en ook een aantal vogelhuisjes. Je krijgt daarbij  informatie over de meest geschikte openingsgrootte voor de diverse vogelsoorten. Deze blog is daarvoor niet de geschikte plaats.

Terug naar de vogelvoerplekken, plankjes, huizen en andere voederbouwwerken.

Ze zijn  natuurlijk te kust en te keur en in de meest leuke uitvoeringen te vinden op internet. Deze bijvoorbeeld.een andere pindakaaspottenhouder en veilig vogel voeren in de winter www.duurzaamhuis.nl veilig vogel voeren in de winter www.duurzaamhuis.nl veilig vogel voeren in de winter

 

 

 

 

 

Plaatsing:

De hoogte is van belang:

Tegen katten is 1.65m hoog genoeg mits:

 1. het voederplateau zo groot is dat de vogels niet op de rand hoeven te zitten om te eten.
 2. de paal waar het plateau op staat  van glad materiaal is, of op minstens 2 niveau’s  voorzien van spijkers of schroeven om te voorkomen dat de rovers omhoog klimmen.
 3. als je de voederplank ophangt aan een boomtak of zo, dan geldt dezelfde hoogte. Kies een tak die zo dun is dat de kat er niet over heen kan. Het nadeel daarvan is natuurlijk dat bij een beetje wind de boel al  gaat zwabberen. Met tentharingen en wat dunne draadjes naar iedere hoek van het plateau kun je al veel oplossen. Je kunt ook het takje fixeren op die manier.

Tegen vossen :

 1. Vossen springen iets hoger dan katten, maar zijn minder geïnteresseerd in kleinere vogels. Ze zullen het dus niet zo snel op de vogels in je tuin gemunt hebben. En ze komen minder voor natuurlijk. Desalniettemin is er wel wat tegen te doen als je dat nodig vindt. Vossen zijn van nature schichtige beesten, hun eigen reflextie is vaak al genoeg om ze weg te jagen. Dus als je stukjes van een kapotte spiegel aan de onderkant het plateau plakt, gewoon plat, maar wel zo dat ze geen heel plaatje herkennen, komen ze niet meer in de buurt.
 2. je kunt het plateau ook wat hoger maken c.q. ophangen, bijvoorbeeld op een hoogte van 1.85.

Tegen marters en dat soort:

 1. Marters en wezels jagen normaal gesproken niet zomaar op vogels, maar ze doen het af en toe wel. De marter is voornamelijk een grondjager en zal de vogels op je hoge voederplek met rust laten. Hij is dus eigenlijk alleen gevaarlijk wanneer je vogels op de grond voert.
 2. De wezel is echter licht, lichter dan een veldmuis, en kan over dunne takjes wezel wikikruipen.
  Zorg daarom voor een behoorlijke afstand tussen de tak waar de voederplank aanhangt en de voerplank zelf. Ik heb ooit een wezel gezien die wilde proberen via een takje de voederplaats te bereiken. Helaas had ik geen foto toestel bij de hand.
 3. Ook voor deze dieren geldt dat het plateau op een paal het meest verstandig is, zolang de paal maar ver genoeg van de rand zit. Ook tegen deze rovers helpt reflectie. De spijkers en schroeven in de paal vormen ook een behoorlijke obstructie.

Wanneer je geïnteresseerd bent in het maken van een veilige voederplaats voor je tuinvogels en een bouwtekening wilt van een van onze plateau’s of als je gewoon wilt reageren op het artikel, laat dan hieronder een reactie achter. Je krijgt dan van mij zo snel mogelijk antwoord. Laat wel even duidelijk weten welke bouwtekening je wilt.

Een heel fijne winter met veel vogelplezier.

Klaartje

Bewaren

Bewaren

Bewaren

5 Responses to vogel voeren

 1. Marion november 7, 2014 at 8:12 am #

  Leuk artikel. Veel goede tips! Maar wat te doen tegen ratten? Ratten eten geen vogels, wel het voer. Tot nu toe vonden ze steeds weer een weg om de boel leeg te eten. Iemand tips?

 2. Klaartje november 8, 2014 at 7:32 am #

  Dag Marion,

  Om te beginnen dank voor je reactie, en om verder te gaan, ik heb geen idee ik ga in ieder geval onder zoek plegen naar deze ongenode gasten.

  der is 1 ding wat ik me niet voor kan stellen dat is dat ratjes over dag de menu kaart open slaan, weten doe ik het niet. Wat dan zou je dus ’s avonds het eten weg kunnen halen, maar zoals gezegd weten doe ik het niet en een echt goeie oplossing vind ik het ook niet. Kom der op terug komende week.

  Klaartje

 3. Sonny december 9, 2014 at 11:54 am #

  Hoi Klaartje,

  Ik heb mijn voederplateau op 1,55 hoog staan. Is dat nog steeds riskant of kan dat nog? Tips?

 4. Klaartje Klus december 9, 2014 at 2:12 pm #

  Hoi Sonny,
  Een beetje kat springt vanuit stilstand 1,50m, en met een aanloop hoger. Met de aanloop is niet ernstig die wordt gezien door de vogels. 1,55 en 150 is dus wel een erg klein verschil. Ik geef geen garantie. De tip is toch hoger zetten en als je een specifieke tip wilt op jouw geval stuur dan even een fotootje naar klaartje@klaartjeklus.nl dan kijk ik er even naar.
  Dank je wel voor je reactie,
  Klaartje

 5. Magdalena Schijf november 8, 2018 at 7:26 am #

  Goedemorgen,

  Ik zou graag een veilig voederplateau willen maken dat bestand is tegen de katten, heeft u nog tips?

  Groetjes Magdalena

Laat een reactie achter

Onderdeel van de Tomaat